Nieuws

vrijdag 04 november 2022

De nieuwe Volvo EX90; ontworpen om elegant, veilig en efficiënt te zijn

In elke Volvo zijn vorm, functie en technische innovatie in perfecte harmonie. Dit geldt met name voor de volledig nieuwe, 100% elektrische Volvo EX90 die op 9 november a.s. wordt onthuld.

De Scandinavische designtaal van de Volvo EX90 is rechttoe rechtaan. Het nieuwe vlaggenschip is ontworpen als elegante, efficiënte en 100% elektrische gezins-SUV met een hogere veiligheidsstandaard dan welke andere Volvo dan ook. Maar, zoals de Volvo-ontwerpers en generaties van andere Scandinavische designers al meermaals hebben bewezen, gaan functionaliteit en veiligheid bij Volvo niet ten koste van esthetiek.

In elke Volvo zijn vorm, functie en technische innovatie in perfecte harmonie. Dit geldt met name voor de volledig nieuwe, 100% elektrische Volvo EX90 die op 9 november a.s. wordt onthuld.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe de standaard aanwezige lidar is geïntegreerd in het ontwerp van de Volvo EX90. Lidar is een systeem dat met behulp van een laserpuls nauwkeurig de afstand tot een object detecteert. Het systeem kan bijvoorbeeld voetgangers tot op 250 meter afstand detecteren. Voor Volvo is lidar een van de speerpunten op het gebied van veiligheid op weg naar de introductie van autonoom rijden zonder toezicht.

“Het was een uitdaging om lidar in het ontwerp te integreren op een manier die er zowel goed uitziet als optimaal is voor zijn veiligheidstoepassingen”, zegt T. Jon Mayer, Head of Exterior Design. “Het zijn de ogen van de auto. Hoewel je die rond de grille kunt plaatsen – vergelijkbaar met ogen op je knieën – is het logischer om die zo hoog mogelijk op je hoofd te hebben om zo veel mogelijk te kunnen zien. Daarom hebben we samen met onze ingenieurs besloten om de lidar in de daklijn te integreren om de effectiviteit te maximaliseren.”

Gestroomlijnd om de actieradius te optimaliseren
Bij het vormgeven van het exterieur van een elektrische auto krijgen de ontwerpers de kans om design te gebruiken om de efficiëntie te vergroten. Een goed ontworpen elektrische auto heeft gladde en gestroomlijnde oppervlakken, aangezien luchtweerstand een vijand is van efficiëntie. Bij het ontwerpen van de Volvo EX90 lag de focus op het verminderen van de luchtweerstand en windgevoeligheid om de actieradius te optimaliseren.

Het strakke en afgeronde front, gecombineerd met onder andere vlakke beglazing en deurgrepen, zorgt ervoor dat de lucht ononderbroken naar achteren stroomt. Deze zaken zijn van invloed op de luchtweerstandscoëfficiënt (Cw-waarde), dat wordt gebruikt om de aerodynamische efficiëntie van de auto te illustreren. Dankzij de uitgekiende ontwerpkeuzes behaalt de Volvo EX90 een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,29, wat zeer gunstig is voor een grote zevenzits SUV.

T. Jon Mayer: "We hebben ons voor de mooie en slanke proporties van de Volvo EX90 laten inspireren door het ontwerp van een jacht. Als je kijkt naar de voorzijde, dan zie je trots en zelfverzekerdheid, geïnspireerd op het vermogen van een zeilboot om door de dichtslaande golven van de oceaan te snijden. Maar het is over het algemeen ook ronder, waardoor de lucht efficiënter langs de auto stroomt.”

Kalm en ingetogen zelfvertrouwen
Veel ontwerpkeuzes van de Volvo EX90 zijn geïnspireerd op de Scandinavische roots van Volvo. De lange en lichte dagen van de Scandinavische zomers en de donkere, sombere winterperiode dienden als inspiratie voor de toepassing van een panoramisch dak en een groot glasoppervlak voor veel lichtinval in het interieur. Daarnaast zijn de Scandinavische winters ook koud. En als je denkt aan de ijzige kou, denk je ook al gauw aan een gezellige openhaard.

“We hebben veel energie gestoken in de verlichting in de Volvo EX90, waarbij we probeerden een warm interieur en een wat koudere uitstraling voor het exterieur te creëren”, benadrukt T. Jon Mayer. “Het hangt ook samen met hoe mensen in Scandinavië kunnen worden gezien. Er heerst een kalm en ingetogen zelfvertrouwen dat in het begin als kil kan worden ervaren, maar als je mensen eenmaal leert kennen, merk je dat ze echt warm zijn. Precies dit proberen we over te brengen in de uitstraling van onze modellen.”

De nieuwe Volvo EX90 wordt op 9 november 2022 onthuld in Stockholm.

Terug naar het overzicht