Nieuws

donderdag 01 november 2018

Euro NCAP: Pilot Assist nieuwe Volvo V60 bewijst zijn functie

De Adaptieve Cruise Control met Pilot Assist van de nieuwe Volvo V60 is door het onafhankelijke veiligheidsinstituut Euro NCAP beoordeeld als goed. Bovendien schept het geavanceerde rijassistentiesysteem bij de consument geen verkeerde verwachtingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 70 procent van alle automobilisten denkt dat de volledig autonoom rijdende auto al te koop is.

Het onderzoek #TestingAutomation is uitgevoerd in opdracht van Euro NCAP, Global NCAP en Thatcham Research, een onderzoeksbureau dat er onder meer op toeziet dat de veiligheid van auto’s aan bepaalde normen blijft voldoen. Dat volgens het onderzoek de meerderheid van alle automobilisten denkt dat de zelfstandig rijdende auto al verkrijgbaar is, komt niet overeen met de werkelijkheid, zegt Euro NCAP. Dat blijkt ook uit de eerste test van het gerenommeerde veiligheidsinstituut met autonome rijassistentiesystemen. Hierin beoordeelt Euro NCAP van tien auto’s de werking van dergelijke systemen, waaronder Pilot Assist in de nieuwe Volvo V60.

Uitgebalanceerd systeem
Pilot Assist van de nieuwe Volvo V60 wekt – in tegenstelling tot andere systemen op de markt – niet de indruk dat de auto hiermee volledig zelfstandig kan rijden, aldus Euro NCAP. Het geeft duidelijk aan dat het een rijassistentiesysteem is en geen autonoom systeem. De wettelijk vereiste waarschuwing om de handen aan het stuur te houden is aanwezig. Mocht de bestuurder dit niet doen, dan schakelt het systeem vanwege veiligheid zichzelf uit. Pilot Assist biedt een goede balans tussen de bestuurder en het systeem zelf, concludeert Euro NCAP. Een uitgebalanceerd systeem met weinig risico dat de bestuurder er teveel op vertrouwt.

Standaard met geavanceerde veiligheidssystemen
De nieuwe Volvo V60 is standaard uitgerust met tal van geavanceerde veiligheidssystemen waaronder het remassistentiesysteem City Safety dat ook voetgangers, fietsers en grote dieren detecteert en als doel heeft een aanrijding te voorkomen of in ieder geval de impact ervan te verminderen. Volvo’s nieuwste premium estate staat bij Volvo Rutten voor prijzen die beginnen bij € 43.995.

Meer informatie

Terug naar het overzicht