Nieuws

dinsdag 21 januari 2020

Volvo Cars en China Unicom werken samen aan 5G

Volvo Cars en de toonaangevende telecomaanbieder China Unicom bundelen hun krachten met betrekking tot de toepassing van 5G draadloze mobiele netwerktechnologie voor communicatie tussen auto’s en de infrastructuur in China.

Beide bedrijven zijn overeengekomen samen te werken bij het onderzoeken, ontwikkelen en testen van 5G-toepassingen in auto’s en met betrekking tot de in opkomst zijnde ‘voertuig-naar-alles’-technologie (V2X).

Als de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie is 5G vele malen sneller dan zijn voorganger 4G. Bovendien heeft 5G een grotere datacapaciteit en een uiterst korte responstijd. Naarmate meer data sneller en met een kortere reactietijd van en naar auto’s kan worden overgedragen, zijn meer toepassingen in auto’s mogelijk.

Volvo Cars en China Unicom onderzoeken verschillende toepassingen van 5G-technologie met betrekking tot de communicatie tussen auto’s en de infrastructuur in China. Hiermee willen beide partijen verbeteringen benoemen en realiseren op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, klanttevredenheid en autonoom rijden.

Als een auto op de hoogte wordt gebracht van verkeersproblemen op de route zoals wegwerkzaamheden, files of ongevallen, kan deze preventief actie ondernemen door bijvoorbeeld snelheid te minderen of een andere route voor te stellen. Dit kan ten goede komen van de verkeersveiligheid. En door in files niet telkens te moeten afremmen en optrekken, is gunstig voor het verbruik van de auto.

Andere 5G-mogelijkheden voor auto’s zijn het sneller vinden van vrije parkeerplaatsen met behulp van verkeerscamera’s en communiceren met verkeerslichten om op die manier met een optimale snelheid een ‘groene golf’ te realiseren. Ook kunnen auto’s met elkaar communiceren tijdens het in- en uitvoegen op snelwegen om zo de veiligheid te bevorderen.

“Volvo is koploper in het aan elkaar verbinden van auto’s om op die manier nieuwe functies en diensten mogelijk te maken, zoals het herkennen van mogelijk gladde wegen en andere Volvo-bestuurders vervolgens hierop attenderen”, zegt Henrik Green, Chief Technology Officer bij Volvo Cars. “5G verbetert netwerkprestaties aanzienlijk en maakt nieuwe en meer realtime services mogelijk. Deze kunnen de bestuurder helpen veiliger, soepeler en aangenamer te rijden. We kijken dan ook uit naar de samenwerking met China Unicom zodat we samen deze services kunnen ontwikkelen.”

Liang Baojun, Vicepresident bij China Unicom Group: “Als koploper op het gebied van 5G, streeft Unicom naar een nieuwe informatiestructuur en -oplossingen op het vlak van een intelligente internetverbinding met de beste gebruikerservaring. 5G maakt een volledige ontwikkeling van autonoom rijden mogelijk, verbetert de rijveiligheid en zorgt voor een nieuwe gebruikerservaring door het realiseren van een samenwerkingsverband tussen mensen, voertuigen, wegen, netwerk en de cloud. China Unicom en Volvo Cars gaan samen een route voor bedrijfsimplementatie ontwikkelen die voldoet aan de in China geldende regels.”

China rolt momenteel 5G in zijn grote steden uit met behulp van China Unicom en andere partijen. Net als andere landen wordt ook van China verwacht dat het eigen regels opstelt en implementeert met betrekking tot de ‘voertuig-naar-alles’-technologie V2X.

De samenwerking met China Unicom maakt het voor Volvo mogelijk op ’s werelds grootste automarkt goed voorbereid te zijn op de hier geldende eisen en een prominente rol te spelen op het gebied van V2X. Volvo verwacht 5G-connectiviteit te introduceren met de volgende generatie Volvo-modellen, gebaseerd op de nieuwe generatie van het modulaire voertuigplatform SPA2.

Terug naar het overzicht