Nieuws

donderdag 14 november 2019

Volvo Cars garandeert met blockchain-technologie verantwoord gebruik van kobalt in geƫlektrificeerde modellen

Volvo Cars is de eerste autofabrikant ter wereld die kobalt met blockchain-technologie wereldwijd laat traceren naar de bron. Kobalt wordt gebruikt voor de huidige accupakketten in geëlektrificeerde auto’s. De arbeidsomstandigheden waaronder de grondstof gewonnen wordt kunnen te wensen over laten, iets wat Volvo absoluut wil voorkomen. De aankondiging volgt kort na de onthulling van Volvo’s eerste volledig elektrische auto, de Volvo XC40 Recharge.

Het traceren van ruwe grondstoffen die gebruikt worden voor lithium-ion batterijen – zoals kobalt – is voor autofabrikanten een van de grootste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Volvo Cars maakt zich sterk voor een volledige traceerbaarheid en transparantie, zodat Volvo-rijders erop kunnen vertrouwen dat de grondstoffen op een verantwoordelijke wijze zijn verkregen. Op die manier kunnen ze met een gerust hart genieten van hun geëlektrificeerde Volvo.

Transparant en betrouwbaar
Blockchain is een transparant en betrouwbaar systeem om gegevens vast te leggen. Omdat informatie over de oorsprong van de grondstoffen met een blockchain niet onopgemerkt gewijzigd kan worden, is de toeleveringsketen van deze grondstoffen volledig transparant.

Volvo Cars heeft met zijn twee grote acculeveranciers – CATL uit China en LG Chem uit Zuid-Korea – en toonaangevende internationale blockchain-bedrijven een overeenkomst gesloten om nog dit jaar met het traceren van kobalt te beginnen. Na een succesvolle pilot in de afgelopen zomer, gaan technologiebedrijven Circulor en Oracle blockchain-technologie toepassen in de volledige logistieke keten van CATL. Hetzelfde doet Responsible Sourcing Blockchain Network (RSBN) met specialisten RCS Global en IBM in de logistieke keten van LG Chem.

“We hebben ons altijd ingezet voor een ethische toelevering van onze ruwe grondstoffen”, zegt Martina Buchhauser, Head of Procurement bij Volvo Cars. “Met blockchain-technologie zetten we samen met onze toeleveranciers een volgende stap in het volledig traceerbaar maken van onze grondstoffen en minimaliseren we eventuele gerelateerde risico’s.”

Bij een blockchain worden digitale informatiebestanden via cryptografie met elkaar verbonden. Binnen een logistieke keten creëert de technologie transactiegegevens die niet gewijzigd kunnen worden. Ook dwingt het systeem gemeenschappelijke regels af om gegevens vast te leggen. Op die manier kunnen deelnemers transacties onafhankelijk van elkaar verifiëren en controleren.

In het geval van Volvo Cars legt de blockchain informatie vast over de oorsprong, het gewicht en de omvang van het gewonnen kobalt, evenals over het logistieke traject. Uit de blockchain blijkt ook of betrokken partijen werken in overeenstemming met de richtlijnen van OECD op het gebied van toeleveringsketens*. Door deze aanpak neemt het vertrouwen onder alle partijen onderling toe.

Volvo XC40 Recharge
Volvo Cars presenteerde onlangs de nieuwe Volvo XC40 Recharge. Dit is de eerste volledig elektrische auto van Volvo en tevens het eerste model uit een reeks van volledig elektrische Volvo’s onder de naam Recharge. In 2025 dient de helft van alle wereldwijde Volvo-verkopen een volledig elektrisch model zijn. De andere helft is weggelegd voor de hybride uitvoeringen.

Volvo Cars heeft verder nieuwe ambitieuze klimaatplannen gepresenteerd. Een onderdeel hiervan is dat per 2025 de CO2-emissie per auto met 40 procent teruggedrongen moet zijn. Ook zet het bedrijf zich voortdurend in voor ethisch zakendoen door de gehele organisatie en complete toeleveringsketen. CATL en LG Chem zijn gerenommeerde accuproducenten met beide een uitstekende staat van dienst met het leveren van lithium-ion batterijen aan de auto-industrie. De bedrijven voldoen aan de strikte inkooprichtlijnen van Volvo Cars op het gebied van technologisch leiderschap, verantwoorde toeleveringsketens, vermindering van CO2-uitstoot en hebben een competitief business model.

De overeenkomsten tussen Volvo Cars, CATL en LG Chem hebben betrekking op de levering van accupakketten in het komende decennium voor de volgende generatie Volvo- en Polestar-modellen, inclusief de nieuwe Volvo XC40 Recharge.

Terug naar het overzicht