maandag 07 april 2025
Volvo Cars gebruikt AI en virtuele werelden om veiligere auto's te maken
Volvo Cars maakt gebruik van door AI gegenereerde levensechte virtuele werelden om de ontwikkeling van zijn veiligheidssoftware, zoals rijhulpsystemen voor bestuurders (ADAS), te verbeteren, met het doel om nog veiligere auto's te maken. Volvo kan nu een synthese maken van incidentgegevens die zijn verzameld door de geavanceerde sensoren in zijn nieuwe auto's, zoals noodstops, scherp sturen of handmatig ingrijpen. Hierdoor kan Volvo ze op nieuwe manieren onderzoeken, reconstrueren en verkennen om beter te begrijpen hoe incidenten kunnen worden vermeden. Dit is mogelijk dankzij een geavanceerde computertechniek genaamd Gaussian splatting, waarmee een enorme hoeveelheid realistische, natuurgetrouwe 3D-scènes en onderwerpen kan worden gecreëerd op basis van beelden uit de echte wereld. De virtuele omgeving kan bijvoorbeeld gemanipuleerd worden door weggebruikers toe te voegen of te verwijderen en het gedrag van verkeer of obstakels op de weg te veranderen, om verschillende uitkomsten te genereren.
Dankzij deze techniek kan Volvo Cars veiligheidssoftware blootstellen aan alle soorten verkeerssituaties, met een snelheid en op een schaal die voorheen niet mogelijk waren. Volvo kan nu software ontwikkelen die ook goed werkt in complexe, zeldzame maar potentieel gevaarlijke ‘edge cases’ en de tijd die nodig is om onze software bloot te stellen aan edge cases terugbrengen van maanden naar dagen.
“We hebben al miljoenen datapunten van momenten die nooit hebben plaatsgevonden en die we gebruiken om onze software te ontwikkelen", zegt Alwin Bakkenes, hoofd Global Software Engineering bij Volvo Cars. "Dankzij Gaussian splatting kunnen we een van de zeldzame hoekgevallen selecteren en deze laten exploderen tot duizenden nieuwe variaties van het scenario om onze modellen op te trainen en te valideren. Dit heeft het potentieel om een schaal te ontsluiten die we nooit eerder hebben gehad en zelfs om randgevallen op te vangen voordat ze zich in de echte wereld voordoen."
Een deel van de puzzel
Volvo Cars gebruikt virtuele omgevingen naast testen in de echte wereld voor softwaretraining, -ontwikkeling en -validatie omdat ze veilig, schaalbaar en kostenefficiënt zijn. De virtuele omgevingen worden intern ontwikkeld in samenwerking met Zenseact, een AI- en softwarebedrijf dat is opgericht door Volvo Cars. Dit project maakt deel uit van een PhD-programma voor vooraanstaande Zweedse universiteiten om te onderzoeken of neurale renderingtechnieken geïntegreerd kunnen worden in toekomstige veiligheidsinitiatieven. Het onderzoek wordt gesponsord door Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP).
Een geschiedenis in datagebruik om de veiligheid te verbeteren
Volvo Cars heeft een lange geschiedenis in het gebruik van gegevens en geavanceerde technologieën om de veiligheid te verbeteren. De gegevens die zijn verzameld door het Safety Research-team van Volvo Cars hebben een cruciale rol gespeeld bij het ontwikkelen en testen van enkele van 's werelds meest prominente veiligheidsvoorzieningen. In de jaren 1970 begon Volvo Cars gegevens te gebruiken om de veiligheid te verbeteren dankzij het Safety Research-team. In de begindagen ging het team naar de plaats van een ongeval met meetlinten en beoordeelde het remsporen en andere botsindicatoren. De gegevens en kennis die bij de ongevallen werden verzameld, vormden de inspiratie voor talloze levensreddende innovaties, zoals het Whiplash Injury Protection System en het Side Impact Protection System. Dankzij nieuwe geavanceerde technologie kan Volvo nu nog slimmer gegevens gebruiken om risicovolle situaties te voorkomen.
Integratie van NVIDIA technologie
Volvo Cars kan technologieën zoals Gaussian splatting verkennen dankzij de onlangs uitgebreide relatie met NVDIA. De nieuwe generatie volledig elektrische auto's, gebouwd op versneld rekenwerk van NVIDIA, verzamelt gegevens van verschillende sensoren om beter dan ooit te begrijpen wat er in en rond de auto gebeurt. Een AI-supercomputerplatform, aangedreven door NVIDIA DGX systems, contextualiseert deze gegevens, ontsluit nieuwe inzichten en traint toekomstige veiligheidsmodellen. Het zal de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie verbeteren en versnellen. Dit supercomputerplatform maakt deel uit van een recente investering van Volvo Cars en Zenseact om een van de grootste datacenters in Scandinavië op te zetten.