Nieuws

woensdag 08 juli 2020

Volvo Cars investeert in blockchain-technologiebedrijf Circulor

Volvo Cars heeft geïnvesteerd in het blockchain-technologiebedrijf Circulor. De investering is gedaan via Volvo Cars Tech Fund, de investeringsgroep binnen de organisatie.
 
Volvo Cars en Circulor hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan de implementatie van blockchain-technologie om de traceerbaarheid van kobalt te verbeteren. Volvo Cars gebruikt deze grondstof in de accupakketten van zijn elektrische auto’s.

Volvo past de blockchain-technologie van Circulor toe in de gehele toeleveringsketen van de accu’s. Hiermee is de oorsprong van het kobalt dat Volvo gebruikt in de nieuwe Volvo XC40 Recharge P8 AWD volledig traceerbaar. De XC40 Recharge P8 AWD is de eerste volledig elektrische auto van het merk waarvan de productie later dit jaar start in het Belgische Gent.

De investering stelt beide bedrijven in staat om verder te kijken dan alleen naar kobalt. Bijvoorbeeld naar de traceerbaarheid van mica, een mineraal dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal in het accupakket van elektrische Volvo's.

Volvo Cars en Circulor onderzoeken verder de mogelijkheid om de samenwerking op het gebied van blockchain-technologie uit te breiden naar andere gebieden. Een voorbeeld is het traceren en reduceren van CO2-voetafdrukken. Hierdoor kan Circulor mogelijk standaarden opstellen voor een ethische inkoop van de auto-industrie en andere bedrijfstakken.

De investering van Volvo Cars Tech Fund maakt deel uit van een financieringsronde van Circulor, waaraan ook drie andere investeerders deelnemen: SYSTEMIQ, Total Carbon Neutrality Ventures en Plug And Play.

"We maken ons sterk voor een ethische toeleveringsketen van al onze grondstoffen. Onze samenwerking met Circulor speelt daarbij een grote rol", zegt Martina Buchhauser, Chief Procurement Officer bij Volvo Cars. "Door de voortdurende ontwikkeling van Circulor te ondersteunen, kunnen we het gebruik van blockchain-technologie in onze activiteiten uitbreiden en op deze manier zorgen voor een nog duurzamere bedrijfsvoering."

Volvo Cars is de eerste autofabrikant die een wereldwijde traceerbaarheid van kobalt implementeert door blockchain-technologie toe te passen in de toeleveringsketen van accupakketten. De door Circulor ontwikkelde technologie wordt geïmplementeerd in samenwerking met CATL en LG Chem, Volvo’s partners met betrekking tot accu’s.

CATL en LG Chem zijn gerenommeerde accufabrikanten met een lange en succesvolle staat van dienst met betrekking tot het leveren van lithium-ion accu’s aan de auto-industrie. Ze voldoen aan de strikte richtlijnen van Volvo Cars op het gebied van technologisch leiderschap, verantwoorde toeleveringsketens, vermindering van koolstofemissies en concurrerende kostenmodellen.

De overeenkomsten tussen Volvo Cars, CATL en LG Chem hebben betrekking op de levering van accu’s in de komende tien jaar voor de volgende generatie Volvo- en Polestar-modellen, waaronder de Volvo XC40 Recharge P8 AWD.

Volvo Cars Tech Fund werd opgericht in 2018 en investeert in veelbelovende technologische start-ups over de hele wereld. Het richt zijn investeringen op strategische technologische trends die de auto-industrie transformeren, zoals kunstmatige intelligentie, elektrificatie, autonoom rijden en digitale mobiliteit.
 

Terug naar het overzicht