Nieuws

donderdag 19 oktober 2023

Volvo Cars opent nieuw ultramodern testcentrum voor software in Zweden

Volvo’s nieuwe generatie aan volledig elektrische modellen is hardwarematig ontworpen, maar softwarematig gedefinieerd. Dit zorgt voor opwindende nieuwe Volvo’s zoals het nieuwe vlaggenschip, de EX90 SUV en de compacte maar grootse EX30 SUV, die gedurende zijn levenscyclus steeds beter wordt dankzij regelmatige over-the-air software-updates. Als onderdeel van die strategie investeert Volvo voortdurend in zijn eigen softwareontwikkeling en testmogelijkheden. Vandaag onthult Volvo een van zijn grootste investeringen tot nu toe: een nieuw, ultramodern softwaretestcentrum in Göteborg, Zweden, dat de capaciteit voor geïntegreerde softwaretests op alle niveaus vergroot.

Met een oppervlakte van ongeveer 22.000 vierkante meter en een initiële investering van ongeveer SEK 300 miljoen is Volvo’s nieuwe software testcentrum het nieuwe vlaggenschip in zijn netwerk van engineering centra en Tech Hubs over de gehele wereld. Ook heeft Volvo een software testcentra in Lund, Zweden en Shanghai, China, maar zijn nieuwe faciliteit in Göteborg is verreweg de grootste qua omvang en capaciteit. Die capaciteit zal Volvo nodig hebben, want zoals het vlaggenschip, de EX90, laat zien, verandert de auto-industrie snel. De Volvo van de toekomst is volledig elektrisch, wordt steeds meer online verkocht, wordt aangedreven door geavanceerde kerncomputers met intern ontwikkelde software en wordt voortdurend verbeterd dankzij regelmatige over-the-air software-updates.

Daarom zijn in-house softwareontwikkeling en -tests essentieel voor het behalen van Volvo’s strategische ambities, waaronder marktleider zijn op het gebied van nieuwe technologie en een volledig elektrisch autobedrijf zijn in 2030.

"Dit is een ultramoderne faciliteit die de spil wordt voor onze wereldwijde activiteiten op het gebied van softwaretests en -validatie", zegt Anders Bell, ons hoofd R&D wereldwijd. "Ontwikkelaars van al onze wereldwijde technische vestigingen en technische hubs kunnen hier op afstand softwaretests uitvoeren, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit nieuwe testcentrum een nieuwe standaard hebben gezet voor de auto-industrie."

De nieuwe software testfaciliteit zal in eerste instantie werk bieden aan ongeveer 100 mensen, een aantal dat naar verwachting zal groeien tot 300 zodra het testcentrum op volle capaciteit draait. Uiteindelijk zal de locatie ongeveer 500 testopstellingen en digitale testomgevingen huisvesten, tegenover bijna 200 nu. De vestiging in Göteborg zal nauw samenwerken met Volvo’s andere engineeringcentra over de hele wereld die een centrale rol spelen bij de ontwikkeling van software. Vorige maand heeft Volvo een nieuwe Tech Hub in Singapore geopend en in februari heeft het merk zijn plannen aangekondigd voor een andere op software gerichte Tech Hub in Krakau, Polen.

"Onze groeiende groep software-ingenieurs werkt aan een breed scala aan spannende uitdagingen", zegt Alwin Bakkenes, hoofd software-engineering wereldwijd. "Het doel is om onze innovatiesnelheid te verhogen door software te ontwikkelen voor belangrijke gebieden voor Volvo Cars - van kernveiligheidstechnologie gebaseerd op ons diepgaande inzicht in wat ongelukken veroorzaakt, tot onze waarnemings- en rijassistentiealgoritmen en software voor toekomstig autonoom rijden."

Andere uitdagingen voor Volvo op het gebied van software engineering zijn het ontwikkelen van de volgende generatie connected functies en het ondersteunen van al het ontwikkelingswerk door middel van data analytics. Volvo werft actief software engineers op verschillende locaties over de hele wereld. Naast de vestigingen in Krakau en Singapore heeft Volvo Tech Hubs in Stockholm en Lund in Zweden en in Bangalore in India. Ook heeft Volvo grote technische centra in Shanghai, China en Göteborg, Zweden. Hoewel elk van deze locaties zijn eigen aandachtsgebied heeft, vormen ze samen een cruciaal netwerk van innovatiecentra dat strategisch over de hele wereld is verspreid.

Terug naar het overzicht