Nieuws

maandag 11 september 2023

Volvo Cars Tech Fund investeert in start-up vermogenselektronica Leadrive

Op Volvo Cars’ weg naar een volledig elektrische autofabrikant in 2030, is een belangrijk aandachtsgebied voor de technologische investeringen en R&D-uitgaven e-motoren, inverters en algehele optimalisatie van de elektrische aandrijflijn. Alleen door controle te krijgen over Volvo’s  elektrificatie-technologie, een proces dat ‘verticale integratie’ wordt genoemd, kan het merk volledig elektrische Volvo's maken die alles bieden wat klanten willen: een grotere actieradius, sneller opladen en een geweldige Volvo-rijervaring.

De nieuwste investering door het Volvo Cars Tech Fund, Volvo’s zakelijke durfkapitaalpoot, weerspiegelt deze ambities. Leadrive, een bedrijf uit Shanghai dat in 2017 is opgericht, is een interessante nieuwe speler op het gebied van vermogenselektronica en besturingseenheden voor volledig elektrische auto's. Leadrive is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van vermogensmodules die gebruikmaken van siliciumcarbide (SiC)-technologie. Siliciumcarbide is een halfgeleidermateriaal dat belooft zeer efficiënte en flexibele elektrische aandrijfsystemen te ontsluiten.

"De technologie van Leadrive toont veel potentieel voor de ontwikkeling van efficiëntere elektrische aandrijflijnen," zegt Alexander Petrofski, CEO van het Volvo Cars Tech Fund. "Dat potentieel sluit nauw aan bij onze eigen focus op elektrificatie, dus we zijn verheugd om in het bedrijf te investeren en het te helpen om het bedrijf verder te laten groeien."

"Volvo Cars en Leadrive hebben zeer nauw samengewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe generatie SiC-technologieën, waardoor een stevig fundament is gebouwd naar de strategische samenwerking," aldus Jie Shen, oprichter en CEO van Leadrive. "Dit is een grote mijlpaal in de wereldwijde strategie van Leadrive en toont het enorme potentieel van onze samenwerking in geavanceerde elektrificatie technologie. "

Sterk gericht op verticale integratie
Volvo’s investering in Leadrive past in de routekaart voor elektrificatie. Volvo’s routekaart is sterk gericht op verticale integratie en omvat ook samenwerking met relevante partners. Om dit stappenplan werkelijkheid te laten worden, heeft Volvo Cars de afgelopen jaren zijn investeringen in cruciale technologie verdubbeld en belangrijke beslissingen genomen over wat Volvo bouwt versus wat het merk koopt. Volvo heeft bijvoorbeeld de ontwikkeling en productie van e-motoren en omvormers in eigen huis gehaald, terwijl ook de eigen software voor batterijbeheer wordt ontwikkeld. Daarnaast investeert de Zweedse fabrikant in de ontwikkeling en productie van de eigen accu's via Novo Energy, de joint venture samen met Northvolt, om de chemische samenstelling van de accu's en de integratie in de Volvo’s te optimaliseren.

Samen stellen deze investeringen in batterijen, e-motoren, omvormers en software voor batterijbeheer Volvo in staat om het volledige elektrische aandrijfsysteem in zijn volledig elektrische auto's te besturen. Door samen te werken met bedrijven als Leadrive kan Volvo kennis verbreden en nieuwe innovatieve technologieën verkennen.

De transformatie versnellen
In 2018 is het Volvo Cars Tech Fund opgericht om te investeren in bedrijven en technologiegebieden die de auto-industrie transformeren, zoals kunstmatige intelligentie, elektrificatie, autonoom rijden, duurzaamheid en digitale handel. Het Tech Fund doet strategische investeringen om start-ups te helpen groeien en gezamenlijk de transformatie van de wereldwijde mobiliteitsindustrie te versnellen. Deze laatste investering van Volvo's Tech Fund maakt deel uit van een nieuwe financieringsronde van Leadrive, waardoor het Tech Fund een klein minderheidsbelang in het bedrijf krijgt. Verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Terug naar het overzicht