Nieuws

vrijdag 08 december 2023

Volvo Cars verdubbelt zijn inspanningen op het gebied van klimaatactie

Nu de wereldleiders zich voorbereiden op de COP28 klimaattop in Dubai, is het belangrijker dan ooit dat het bedrijfsleven verder gaat op het gebied van klimaatactie. Vandaag kondigt Volvo Cars aan dat het actieplan, nu al een van de meest ambitieuze in de auto-industrie, nog verder wordt uitgebreid door ernaar te streven de CO₂-uitstoot per auto tegen 2030 met 75% te verlagen ten opzichte van de nulmeting in 2018. Dit komt bovenop Volvo’s ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn en om de CO₂-uitstoot per auto tussen 2018 en 2025 met 40% te verminderen. In de eerste negen maanden van 2023 was de totale CO₂-uitstoot per auto 19% lager vergeleken met de benchmark van 2018.

Om zo'n ambitieuze reductiedoelstelling van 75% voor 2030 te realiseren, moet Volvo Cars blijven werken aan zijn bestaande ambitie om in 2030 alleen nog volledig elektrische auto's te verkopen, zodat geen uitlaatgassen meer uit het modellenaanbod worden gehaald. Om te helpen deze ambities waar te maken, kondigt Volvo vandaag aan dat het Zweedse merk lid is van de First Movers Coalition (FMC) van het World Economic Forum en zijn koopkracht wil inzetten voor opkomende schone technologieën die de verschuiving naar aluminium met bijna-nul-emissie ondersteunt.

Volvo onderneemt ook actie in de staalindustrie door zijn samenwerking met de Zweedse staalproducent SSAB. Volvo was de eerste autofabrikant dat een team vormde met SSAB om staal van hoge kwaliteit voor de auto-industrie te onderzoeken dat bijna emissievrij is. Nu heeft Volvo Cars zich verzekerd van toegang tot bijna-nul-emissie primair en gerecycled plaatstaal van SSAB, dat Volvo van plan is te gebruiken in een van zijn autoprogramma's in 2026. 

"COP28 is een historisch verantwoordingsmoment voor klimaatactie", zegt Javier Varela, Chief Operating Officer en plaatsvervangend CEO van Volvo Cars. "De wereld moet dringend samenkomen en actie ondernemen om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Wij zijn vastbesloten om ons steentje bij te dragen en we roepen alle leiders in het bedrijfsleven en politieke leiders over de hele wereld op om ook hun steentje bij te dragen."

Eerder dit jaar onthulde Volvo Cars de volledig elektrische EX30, ontworpen met de laagste CO₂-voetafdruk van alle Volvo's tot nu toe. De nieuwe Volvo EX30 is een van de volledig elektrische modellen die Volvo heeft gelanceerd en de komende jaren zal lanceren, op weg naar een volledig elektrische autofabrikant in 2030. Volvo Cars boekt goede vooruitgang, in de eerste negen maanden van 2023 waren volledig elektrische auto's goed voor 16% van de totale verkoop. Volvo stapt ook snel af van de verbrandingsmotor. Begin 2024 produceert de fabrikant de laatste auto met dieselmotor en Volvo is gestopt met R&D-investeringen in nieuwe verbrandingsmotoren. In plaats van zich te richten op technologieën uit het verleden, kijkt Volvo nu naar de toekomst.Tegelijkertijd vereist het behalen van Volvo’s laatste doelstelling dat de CO₂-uitstoot in de gehele toeleveringsketen en de eigen activiteiten, inclusief logistiek, aangepakt wordt met als doel deze tegen 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van de nulmeting van 2018. Volvo Cars doet al veel. Maar liefst 69% van de eigen activiteiten werd in 2022 aangedreven door klimaatneutrale energie. Sindsdien heeft Volvo onlangs 100% klimaatneutrale elektriciteit bereikt in al zijn fabrieken wereldwijd. 

Deze zomer kondigde Volvo ook als eerste autofabrikant ter wereld aan dat het merk voor 86% van zijn intercontinentale zeevracht overstapt van fossiele brandstof op biobrandstof. Dit vermindert de CO₂-uitstoot van de zeevracht met 84% en ondersteunt Volvo’s ambitie om de operationele uitstoot te verminderen.

"Wij hebben de COP-toppen al eerder gebruikt om collectieve klimaatactie te stimuleren en COP28 zal niet anders zijn", zegt Jonas Otterheim, hoofd klimaatactie bij Volvo Cars. “Wat wij en andere vergelijkbare bedrijven proberen te doen is het ontwikkelen en opschalen van transformationele technologieën om soms eeuwenoude industriële processen koolstofvrij te maken. Door ons aan te sluiten bij de FMC en door tastbare vooruitgang te laten zien in de samenwerking met SSAB, hopen we aan te tonen dat deze essentiële verschuiving niet alleen mogelijk is, maar al gaande is."

Een lange weg te gaan
COP28 vindt plaats tegen de achtergrond van het Global Climate Stocktake Report van de Verenigde Naties, dat in september werd uitgebracht. De ontnuchterende conclusie van het rapport is dat ondanks enkele gebieden waarop vooruitgang is geboekt, de wereld nog steeds ver verwijderd is van het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële niveau. 

Het rapport bevat ook aanbevelingen voor specifieke sectoren, waaronder de transportsector. In het rapport staat dat voor de auto-industrie, ‘het uitfaseren van verbrandingsmotoren en het gebruik van elektrische voertuigen het grootste reductiepotentieel in de sector biedt’.  Deze conclusie sluit nauw aan bij de acties van Volvo Cars om zijn wagenpark te elektrificeren en afscheid te nemen van auto's die op fossiele brandstoffen rijden.

Terug naar het overzicht