Nieuws

dinsdag 07 april 2020

Volvo zet vaart achter ontwikkeling technologie voor autonoom rijden

Zenuity, het bedrijf dat software voor autonoom rijden ontwikkelt, wordt opgesplitst in twee delen om op die manier het potentieel van de ontwikkelingen tot nu toe te maximaliseren.

Het ene onderdeel van Zenuity is een op zichzelf staand bedrijf en onderdeel van Volvo Cars. Het richt zich op de ontwikkeling en commercialisering van software voor autonoom rijden. Het andere onderdeel gaat zich bezighouden met de continue ontwikkeling en commercialisering van geavanceerde rijassistentiesystemen en gaat deel uitmaken van Veoneer, de toonaangevende leverancier van veiligheidstechnologie voor de auto-industrie.

Zenuity is momenteel een 50/50 joint venture van Volvo Cars en Veoneer. Onder dit gezamenlijke eigendom heeft Zenuity een solide softwareplatform voor geavanceerde rijassistentiesystemen en systemen voor autonoom rijden ontwikkeld; een sterke uitgangspositie voor een verdere ontwikkeling hiervan.

De activiteiten en medewerkers van Zenuity in Gotenburg en Shanghai gaan als gevolg van de splitsing naar het nieuwe bedrijf dat eigendom is van Volvo Cars. De activiteiten en het personeel in Duitsland en Amerika verhuizen naar Veoneer.

De software voor autonoom rijden die Volvo’s onderdeel van Zenuity ontwikkelt, wordt geïntroduceerd in de volgende generatie Volvo-modellen die op het modulaire voertuigplatform SPA2 staan. De nieuwe onderneming is gescheiden van Volvo Cars en heeft zijn eigen distributiekanalen.

“Volvo Cars wil met zijn volgende generatie auto’s veilig autonoom rijden introduceren, zonder enige vorm van supervisie van de berijder”, vertelt Håkan Samuelsson, Chief Executive bij Volvo Cars. “Omdat het nieuwe bedrijf zich hier volledig op kan toeleggen, helpt dit ons om deze ambitie waar te maken.”

“De nieuwe onderneming gaat veilige en geavanceerde software ontwikkelen voor autonoom rijden”, zegt Dennis Nobelius, Chief Executive bij Zenuity. “We zijn van mening dat in de toekomst wereldwijd plek is voor een gelimiteerd aantal softwareplatforms. We zijn van plan om een van deze platforms te ontwikkelen.”

De nieuwe onderneming wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 operationeel.

Terug naar het overzicht